Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

5 Nisan 2012 Perşembe

Behold the Lamb (2011)



İrlanda sinemasının son yıllardaki başarılı örneklerinden sonra kısa bir kıskançlık duymamız normal olsa gerek. Özellikle kara mizah üzerine yaptıkları şahane tespitlerle dolu filmler, özellikle dikkat çekici bir unsur halinde gözümüze çarpıyor. İşte bu diyarlardan yeni bir örnek daha var: "Behold the Lamb - Tanrının Kuzusu"... Bakalım bu sefer başarabilmişler mi?


Öncelikle suç filmlerini daha çok sevdiklerinden, bu türün imkanlarından yararlanan İrlanda sinemasından bu örnekte de aynı şey söz konusu olmuş. Genelde bir suç sonrasında gelişen kara mizah anlarını canlandırılırken, mizansenlerin güzel tasarlanması sonucunda karşımıza güzel örnekler çıkıyor. Bu sefer kara mizah üzerine gidilerek fazlaca drama sosu dökülüyor. Tamam yine işlenen bir suç var. Ancak bu sefer diğerlerine göre hafif kalıyor.




Filmimizin konusu ise gayet basit. Liz, Barry isimli sevgiliyle takılan bir kızdır. Tam olarak evleri olmadığından araba yatmaktadırlar. Ancak bir gün Eddie isminde bir adam çıkagelince, Barry çılgınlar gibi kaçmaya başlar. Liz de bu adamın kim olduğunu sorar. Bunun üzerine Eddie, Barry'in babası olduğunu, ancak kendisiyle pek vakit geçirmediği için aralarının pek iyi olmadığını anlatır. Eddie, Liz'den bir ricada bulunur. Onu bir yere götürmesi gerektiğini, aksi takdirde oğlunu öldüreceklerini söyler. Bunun üzerine Liz ve Eddie yolculuğa çıkarlar. Eddie, bir yerden bir kuzu alır. Ancak işler bu kuzudan sonra daha karmakarışık olur. Çünkü ne kuzunun anlamı, ne yolculuklarındaki talihsizlikler peşlerini bırakmaz. Bu sırada Liz'in aklında ise küçük oğluna hediye götürmek vardır. Bu ikili acaba hedeflerine ulaşabilecekler midir?




Karşımızda bir yol hikayesi var. Oğlu için bir şeyler yapmaya çalışan ve zamanında yanında bulunamadığı oğlu için bir şeyler yapmak isteyen bir adam... Bir diğeri ise uyuşturucu yüzünden hayatın sillesini yemiş, kendi çocuğuna bakamayacak kadar aciz bir kadın. Bu iki karakterin yolları garip olaylar neticesinde kesişiyor. İlk başta birbirleriyle uğraşıyorlar. Ancak zamanla birbirlerini tanırken, aslında hayatın içinde yalnız olduklarını anlıyorlar. Bu yüzden de yalnızlıklarının içinde kaybolmamak için birbirlerine sığınıyorlar. 


Belki de Eddie, veremediği ilgiyi Liz'e vermek istiyor. Ancak ne yapacağını bilemiyor. Bu yüzden de yanlış noktalara parmak basıyor. Liz de gösteremediği merhameti bu adama göstermek istese de, kendi içinde bulunduğu durum onu iyice duygusallaştırıyor. 




Filmin için komik anlar da yok değil. Özellikle kuzuyu vuramama sahnesi, sürekli başına bela açan şeyler için emek harcayan tarafın Liz olması ve bunun gibi bir sürü ana tanıklık edebilirsiniz. Mizah kendini acı ve karanlık olarak gösteriyor filmin içerisinde. 


Ancak her şey rağmen filmin senaryosu beklentileri karşılayamıyor. Özellikle kuzuya yüklenen anlam olsun. Klişe hayatın sillesini yemiş kişilerin birbirine tutunması hikayesi olsun filmin seyirciyle yeterince bağ kurmasına yetmiyor. Filmin sonunda kendinizde bir tatminsizlik hissediyorsunuz. Bu yüzden de vasatı aşamayan bir seyir sizi bekliyor. Belki ağır bir cümle olacak ama bu filmi izlemeseniz de bir şey kaybetmezsiniz belki de... Sadece yeni bir tat olur. 




Sonuç olarak İrlanda bu sefer bizi hayal kırıklığına uğratıyor. Senaryo üzerinde biraz daha çalışılsaydı, belki de daha kıvamlı bir film ortaya çıkabilirdi. Başka filmlere artık diyeceğiz. Tanrının Kuzusu, dini temalı bir içerik bekleyenleri de eli boş döndürebilir. Çünkü film sıradan bir atıftan alıyor filmini. Kuzu önemli bir figür, lakin filmi sırtlayacak kadar değil. Hafif bir seyirlik isteyenler izleyebilir. Bunun dışında çok da bir şey beklemeyin. 







Hiç yorum yok: