Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

4 Nisan 2012 Çarşamba

Serbuan maut (2011)



Son yılların en iyi aksiyon filmiyle karşı karşıyayız. Hem de Endonezya yapımı bir film... Son derece basit konusuna rağmen nefes nefese dövüş sahneleriyle, silahlı çatışmalarıyla, patlamalarıyla adrenalinin üst düzeylere çıkartan bu film, kültleşme yolunda ilerliyor. Gece yarısı çılgınlığı olarak fenomene şimdiden dönüştü bile. Bir an olsun durmayan bu filmin, hayran kitlesi gittikçe büyümeye devam ederken biz de filmimizi inceleyelim. 


Filmimiz ilk olarak Toronto film festivalinde görücüye çıktı. Burada yoğun ilgi karşısında ne yapacağını şaşırdılar. Ardından gece yarısı seansları ayarlanmaya başlanıyor. Sonrasında ise başta konsept festivaller olmak üzere çok kişinin ilgisini çekmeyi başarıyor. Tabii Endonezya yapımı olduğu için kimileri şaşırıyor. Ancak incelediğimizde Endonezya tür sinemasında oldukça ileri bir ülke, hatta ülkemizde henüz oturtulamayan birçok türü de başarıyla uyarlayabiliyorlar. Bunların başında korku, aksiyon ve bilim kurgu filmleri geliyor. 




Filmimizin konusu ise gayet basit aslında. Jakarta'nın varoşlarında bir binaya baskın yapılacaktır. Bu bina ünlü suç çetelerinden birine aittir. Karşı çeteler defalarca işgal ettiyse de, Mad Dog isimli liderlerinin bu kalesini ele geçirememişlerdir. Liderlerinin sırrı ise bellidir. Tüm binaya nerede it kopuk varsa doldurmuştur. Tecavüzcüler, hırsızlar, katiller ve bunun gibi bir sürü suçlu bu binada yaşamaktadır. Bedava yaşam hakkı için savaşmaya hazır birer asker gibidirler. 20 kişilik SWAT timi ise işte bu suçlularla dolu binaya baskın yaparak suçluları tek tek avlamayı hedeflerler. Ancak girdikleri bina, onlar için bir anda arı kovanına döner. Çünkü hayatta kalmak çok güçtür. 


İnanılmaz dövüş sahneleriyle, adeta insana filmden sonra dövüşme isteği uyandıran film, insanı koltuğunda oturtturmayan bir tempoya sahip. Öyle ki düşmanın nereden çıkacağını anlayamıyorsunuz. İyi çalışıldığı belli olan koreografiler insanı büyülüyorlar. Estetik dövüş sahnelerini ortaya çıkartarak dolu dolu aksiyonu hissetmenizi sağlıyor. Tabii aksiyon dövüşler dışında mermilerin su gibi akmasıyla ve bıçakların kan gövdeyi götüren hareketleriyle de filmin bütününe yayılır kıvamda hazırlanmış. 




Film baş rolündeki iki isim, filmi sırtlayanlar denilebilir. Bunlardan biri Endonezya'nın yeni süperstarı Iko Uwais, diğeri ise Endonezya Judo şampiyonu Joe Teslim... Bu iki adamın hikayelerine kısaca değinilse de, geçmişleri biraz havada kalıyor. Ama kimin umurunda... Herkes onların mükemmel dövüşlerine takılıp kalıyor. Bu kadar kombinenin bir arada bulunduğu kaç film sayılabilir ki? Belki eski Çin dövüş filmleri olabilir. Onlarda bile bu kadar seri dövüşler yoktur belki de...


Filmin en can alıcı karakteri ise liderin sağ kolu diye nitelendirebileceğimiz zekası çok çalışmasa da, inanılmaz bir dövüş tekniği olan kısa boylu ama yenilmez karakter Dagu... Öyle ki hiç duraksamadan son yılların en ölümsüz karakteri ismini taksam yeridir. Bir insan bu kadar mı ürkütücü olabilir. Bildiğiniz ölümsüz nitelemesini doğrular düzeyde bir villian karakter... Düşünün benim izlediğim salondaki insanlar tüm sessizliği film içinde korusalar da, bu karakterin öldürülüşünde salonda bir anda alkış patlaması yaşandı. Bu kadar zor bir rakip uzun zamandır sinemalarda görülmedi belki de... Ben şahsen bu karaktere odaklı bir film izlemek isterim. Bu adam için bile film görülmeye değer. Klasik bir tabir vardır. Bu adam adeta bir bölüm sonu canavarı...




Sonuç olarak gerçek bir aksiyon patlamasına hasretseniz bu film size ilaç gibi gelecek... Kendinize getirecek bir doping bombardımanı niyetine bu filmi izleyebilirsiniz. Harika dövüş sahneleri, durmayan temposu ve basit hikayesiyle sizlere iyi vakit eden bu film, aksiyonseverleri hayal kırıklığına uğratmayacaktır. Tavsiyemdir...



Machete Gang #1: If I'm mad, I will enrage.



Hiç yorum yok: