Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

17 Kasım 2011 Perşembe

The Smurfs



Televizyonda çizgi film izlemek eskiden çocuk olan herkesin en büyük tutkularından biriydi. Sırasıyla bu filmleri izleyerek mutlu olurlardı. O dönemin belki de en büyük zevkiydi. Çeşitli çizgi filmlerin müptelaları vardı. O dönemin çizgi filmlerinden biri de Şirinler'di. Yani uluslararası bilinen adıyla The Smurfs...


Çoğunlukla kızların tercih ettiği bu çizgi film, yıllar sonra ete kemiğe büründü ve film haline geldi. Tabii Şirinler, hala rengarenkler ve animasyon formatındalar. CGI efektleriyle birleşerek günümüze sunuldular. Bunun yanı sıra Gargamel karakterini Hank Azaria üstlendi. Tabii CGI Azman'ı tekrar yarattı o da ayrı mesele. 




Aslında kimilerince bilinen, fakat Türkiye'de çok da fazla kişinin bilmediği bir not da var. Bu çizgi filmin Belçika'dan çıktığı fazla bilinmeyen bilgi sayılabilir. Meraklıları bu tip şeyleri incelediklerinde bulmuşlardır tabii. Peyo takma isimli çizerin yarattığı Şirinler'in dünyası, aynı zamanda Belçika halk efsanelerinden birine dayanıyordu. 


Tabii Şirinler ne kadar masum dursa da, kimi çevrelerce çeşitli suçlamalarda bulunuldu. Örneğin tek tip giyindikleri için komünist bir beynin ürünü olduğu söylendi. Daha çok bu tip politik eylemler için bilinçaltına hitap edildiği iddia edildi. Çocukların beynini küçük yaşta yıkamak için yapılan bir komplo planı uzun süre ortalarda dolaşmıştı. 


İddialar bununla da kalmayıp kimi ülkelerce yasaklandı bu çizgi film. Tabii uzun yıllar geçti bunun üzerinden. Bir diğer suçlama ise Şirinler'in cinsiyetsiz olmalarıydı. Hiç bir dişi Şirin'in olmaması cinsiyetçilik iddialarına neden oldu. Hatta daha sonra dahil edilen Şirine'yi de tüm şirinlerin şişme bebeği olsun diye koyulduğu komik iddialardan biriydi. Belki de insanlar basit düşünmediler, kimbilir...




Filmimizin konusuna gelirsek; Şirinler, geleneksel Mavi Ay kutlamalarını yapacaklardır. Bu yüzden de çalışmalarda bulunuyorlardır. Ancak sakar şirin, malum sakarlığı yüzünden hiç bir etkinliğe dahil edilmiyordur. Bu yüzden de bir işin ucundan tutmak ister. Ormanda tek başına bazı gereken otları toplarken, Gargamel ve sadık ortağı Azman ile karşılaşır. Ancak sakar Şirin kaçarken, Şirin babanın yaptığı büyüyü kaçarken, Gargamel'in fark etmesini sağlar. Bunun sonucunda da Gargamel, Şirinlerin köyüne baskın yapar. Şirinler kaçarlarken, sakar şirinin şelalenin yoluna saptığını görür. Bu yolun sonunda bir geçit açılmıştır. Bu geçitten ister istemez geçen Şirinler, bir anda boyut değiştirirler ve günümüz dünyasına adım atarlar. Peşlerinden de Gargamel gelir. Artık tek bir hedefleri vardır. Gargamel'e yakalanmadan evlerine dönmek... Bu sandıkları kadar kolay olmayacaktır. 




Klasik bir Şirinler bölümü diyebiliriz. Ne de olsa çizgi film de Gargamel'in hain planlarından kurtulmakiçin çabalamalarıyla geçiyordu. 


Filmin en büyük kozlarından biri başroldeki oyuncu Neil Patrick Harris... How I Met Your Mother dizisiyle şöhrete kavuşmuş oyuncu, filmde ünlü bir kozmatik markasının reklam işlerini yürüten bir adamı oynuyor. Aynı zamanda karısı da hamile durumda. Bu en yoğun işlerinin olduğu dönemde bir de Şirinler'le uğraşmak zorunda kalıyor. 


Film genel olarak aile olmak, baba olmanın sorumluluğu ve hayallerinin üzerine gidersen başarırsın teması üzerinden gidiyor. Bunu üstelik iki taraflı işliyor. İnsan kontenjanından Patrick Winslow karakteri üzerinden zaman zaman ilerlerken, bir yandan da Şirinler içinde bu konuyu işliyor. Genel itibariyle aile filmi olmak için yapılmış bir film. 




Gelelim filmin kötü yanlarına. Filmde bir ten uyumu sorunu gözlere çarpıyor. Özellikle CGI efektleri, gerçek görüntülerin üzerinde çok sırıtıyorlar. Bu yüzden de hikaye kendi içinde inandırıcılığını yitiriyor. Hatta bazı zamanlarda Gargamel, gerçek dünyada tek başına yaşasa film daha eğlenceli olabilir miydi diye düşünüyor insan. Çünkü kozmatik dünyasında, yıldızlığa giderken, komik anların ortaya çıkması kaçınılmazdı. Gargamel karakteri gereğinden fazla abartılarak oynanıyor. İlle de çizgi filme bu kadar bağlanmak zorunda değillerdi bence. Karakteri çok karton bir karakter oluyor bu yüzden. Senaryonun içinde çok fazla mantık hatası var. Bunlardan biri, Gargamel'in ayağının tozuyla kendisine şato bulması kabul edilebilir. Bu ve bunun gibi tonla hataya rastlamak mümkün. Tabii hikayenin zayıf olması ve gözünüze sokar şekilde dersler vermeye çalışması, filmin çok fazla ticari oynadığının kanıtı. Tabii onca sene sonra ticari kaygı olmadıkça neden diriltir ki insan bir çizgi filmi... 




Bunun yanı sıra karakterler çok silik olmuşlar. Örneğin gözlüklü şirinin o kafa ütüleyen dırdırı kesinlikle yeterince yok. Bunun yanı sıra huysuz şirin, neredeyse hiç huysuz değil ve uyumlu davranıyor. Cesur şirin diye bir şirin var mıydı ondan bile emin değilim. Hele ki iskoçyalı şeklinde öne plana çıkartılması garip olmuş. Bana kalırsa onun yerine güçlü şirin koyulabilirdi. Çok renkli karakterler varken, bu seçimler çok başarısız olmuş. Özellikle de çocukların sevgilisi olan şakacı şirin de öylesine gösterilmiş. Şirin seçimleri hiç şirince olmamış!




Sonuç olarak başarısız bir uyarlama denilebilir. Sinema olarak hiç bir şey beklemeyip sadece nostaljik tatlar almak için izlenebilir. Daha fazlası değil. Ben şahsen o sinir bozucu ama ağza takılan şarkılarını ve sürekli şirince kelimesini kullanmaları pek de özlediğimi söyleyemeyeceğim. 



Narrator Smurf: And so the Smurfs left this great city of New York. And I think they left it a little sweeter, a little wiser, a little smurfier. And as that portal began to close for the last time... 
Grouchy: Hey! Seriously, stop! 
[pulls Narrator Smurf through the portal
Narrator Smurf: BYE! 





Hiç yorum yok: