Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

26 Ocak 2012 Perşembe

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)



Özellikle 70'li yıllarda köstebek hikayeleri çok popülerdiler. Bu yüzden de ajan filmleri zirveye tırmanıyordu. Bu seksenli yıllarda devam etse de, daha sonrasında etkisini yitirdi. Onun yerine tek başına işini gören gerçeküstü kahramanlar ortaya çıktı. 


Şimdilerde ise tek tek eskiye dönüş var. 70'li ve 80'li yılların konseptleri, türleri retro diye adlandırılan şekilde bir bir geri dönüyorlar. Bunlardan biri de bir nevi yıldızlar kadrosu olan Tinker, Tailor, Soldier, Spy... Oscar'ın iddialı ismi olması beklenen film, maalesef beklendiği etkiyi yapamasa da, başarılı bir tür örneği olarak akıllara kazınabilir. 




Filmimizin konusuna baktığımızda ise komsplo senaryosuyla karşılaşıyoruz. İngiliz İstihbarat teşkilatındaki bazı bilgilerin sızması sonucunda Macaristan'daki bir görevde işler yolunda gitmez. Bunun üzerine ekibin başındaki Control, görevinden ayrılmadan önceki dönemde köstebek avı başlatır. Bu soruşturmayı yönetmesi için de eski bir adamını göreve atar. Bu Smiley isimli kişi, tek tek kanıtlardan, muhbirlerden oluşan listeyi tarayarak gerçek köstebeği ortaya çıkarmaya çalışır. Bu işi yaparken, geçmişindeki olayları da gözden geçirir. Böylece temizlik işlemi başlatılır. 




1979 yılında yayınlanan başırılı bir mini diziden uyarlanan film, özellikle yıldızlarla dolu kadrosuyla dikkat çekiyor. Baş rolde Gary Oldman olmak üzere John Hurt, Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, Toby Jones ve Stephen Graham isimleriyle ön plana çıkan kişiler olarak dikkat çekiyorlar. 


Filmin bizler için en dikkat çeken taraflarından biri de, İstanbul'da geçen bölümleri olduğu söylenebilir. Güzel bir sanat yönetimiyle eski İstanbul görüntüsü layıkıyla verilirken, diğer çekim yapılan Budapeşte, Paris ve Londra bir nevi eskitilmiş görüntüleriyle göz kamaştırıyorlar. 




Yavaş temposu filmin belki de en büyük handikabı olarak kabul edilebilir. Çünkü kimi izleyiciler yer yer hızlanan filmin, bu sahnelerini görmeden uyuyabiliyorlar. Bu yüzden de dikkatli ve sabırlı olmak filmin layık olduğu değeri almasına neden olacaktır. 


Filmin en ilginç anlarından biri ise Mark Strong ve Gary Oldman'ın karşılıklı oynadığı sahneler... Neden ilginç derseniz; ben Mark Strong'u yeni Gary Oldman olarak görüyorum. Özellikle seçtiği rollerle, bir nevi onu anımsatıyor bana. Bu yüzden de sanki bu sahne bir bayrak teslim töreni halini andırıyor bana. 




Komplo teorilerinin havalarda uçuştuğu filmin içeriğinde yer yer eşcinsellik, aldatılan eş, kaybedilen sevgili gibi konular yan hikaye olarak işleniyor. Hatta bir nevi sevdiğini kaybedenlerin filmi dersek, filmin içeriğindeki yoğun duyguları anlatmak için çaba sarf etmiş olabiliriz. Tabii her ne kadar yan hikayenin bu temalara yakın duruyorsa da, için içinden çıkılması zor, tekinsiz bir kumpasın ve suikastler zincirini açıkça görmemiz için ideal bir kurguya sahip film... Hatta kurgusuyla öne dahi çıkıyor. 


Sonuç olarak Gary Oldman'ın naif ama bir açıdan da etkili oyunculuğu, İstanbul görüntüleri, ajanlık filmlerini sever iseniz de ekstra dondurmalı tatlı değeri görebileceğiniz bir film. Düşük temposuna uyumadan duranlardansanız bu film size göre, aksi takdirde izlemeyin, gidin yatağınıza uyuyun. Beliniz ağrır. 




Connie Sachs: It was a good time back then. 
George Smiley: It was a war, Connie. 
Connie Sachs: A war we could be proud of. 



Hiç yorum yok: