Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

3 Ekim 2011 Pazartesi

Dylan Dog: Dead of Night



Son dönemde sinema piyasası çizgi romanları beyazperdeye uyarlama yarışına girişmeye başladılar. Tabii bunun sonucunda çizgi roman severler heyecanla, okudukları hareketsiz resim karelerini, hareketli haliyle görme telaşına kapıldılar. Kimi uyarlamalar, çizgi romana sadık kaldılar ya da güzel filmlerle selam verdiler. Ancak işin gerçeği, çoğu uyarlama da çizgi roman severlerin tepkisine neden oldu. Sözün özü, işte o tip bir uyarlama ile baş başayız. 


Dylan Dog serisi, İtalyan çizgi romancı Tiziano Sclavi'nin bir eseri. Lakin daha önce "Dellamorte Dellamorte" isimli romanı başarılı bir şekilde sinemaya uyarlanmıştı. Bu sefer durum farklı oldu. Hollywood klasikleşen her el attığını kurutma olayından vazgeçemedi. 




Günümüzde son yıllarda öyle kaliteli diziler üretiliyor ki, bu film onların yanına bile yaklaşamıyor maalesef. Halbuki bütün imkanlar önüne serilmiş durumda. Uzun metraj bir filmden çok Doctor Who'nun bir bölümünü andırıyor film. Belki de Doctor Who'nun daha güzel bölümleri olmuştur üstelik. 


Makyajlar ve görsel efektler bile son derece vasat, inandırıcılıktan uzak bir seyir izliyor. Tamam her şey fantastiktir, kendi çapında bir ütopya, distopya yaratmışındır. Ancak bu dünyanın gerçekliğine yapılan her şeyi yedirmen gerekir. Bu filmde ise o gerçeklikten eser yok. Senaryodan çıkarılsa sırıtmayacak sahneler var. O sahnelerin neden kullanıldığı hakkında bir fikrim yok şahsen. 




Bunun dışında vampirler, Buffy, Angel vampirlerinden öteye gidemiyorlar. Kurt adamlar ise son derece güçsüz yapılmış. Zombilere ise hiç girmiyorum. Bildiğin hepsi ayrı bir stand upçı gibi. 


Üstelik çizgi romandaki karakterler, filmdeki karakterlerle farklılık gösteriyorlar. Birbirleriyle tamamen uyuşmuyorlar. Biraz serbest bir uyarlama olmuş diyebiliriz. Çizgi romanı okumamışlar için iyi gelebilir. Ancak okumuşlar için tam bir hayal kırıklığı film. 




Brandon Routh'un kaderi mi bilinmez kötü uyarlamalarda oynamayı beceriyor. Neyseki Scott Pilgrim ile bu alışkanlığını düzeltmeye başladı. Benim tavsiyem daha fazla çizgi roman uyarlamalarına bulaşmamasıdır. Yoksa hiç bir zaman A sınıfı aktörlerin kategorisine geçemeyecek.


Sözü fazla uzatmak istemiyorum. Kötü oyunculuklar, kötü senaryo, kötü makyaj ve kötü bir uyarlama ile karşı karşıyayız. Dylan Dog seviyorsanız uzak durun... 


Marcus: So, what's the plan?
Dylan Dog: No plan. Just bigger guns. 


Hiç yorum yok: