Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

27 Ekim 2011 Perşembe

Johnny English Reborn



BBC'nin favori komedi oyuncularından Rowan Atkinson, zaman zaman yaptığı filmlerle dünya genelinde tanındı. Özellikle şu an konu ettiğimiz Johnny English dışında Mr.Bean serileriyle bazılarının çok sevdiği, bazılarının ise nefret ettiği bir oyuncu...

Johnny English ise James Bond filmleriyle dalga geçen bir komedi filmi. Beceriksiz ajan English, sürekli başını belaya sokuyor ve eninde sonunda görevini başarıyla tamamlıyor. Şimdi de yeni göreviyle karşımızda...



Bu seferki filmde Johnny English'i Tibet'in mistik topraklarında buluyoruz. Beş yıl önce batırdığı Mozambik işinden sonra ajanlıktan ayrılmış bir halde buluyoruz. Ancak teşkilat yeni bir görev için en güvendiği ajanına yeniden görev veriyor. Üstelik yanına onu kontrol etsin diye de çaylak bir ajan veriyor. Bu ikilinin türlü türlü absürt maceraya karışıp, yaşadığı durumlar neticesinde büyük tehlikelere atılışını izliyoruz. 

Bu filmde Johnny English Tibet'te ustasından aldığı öğütler doğrultusunda ilerlediğinden daha başarılı bir kahramana dönüşmüş. İlk filmde yaptığı hataların telafi dahi edemezken, bu filmde kararlı, akıllı fakat jetonu geç düşen, fiziksel olarak son derece formda bir ajan profili izliyoruz. 



Fragmanında izlenilen bir sürü komik esprinin yanı sıra, filmin içinde seyirciyi kahkahalara boğacak sahneler doldurulmuş. Böylece bir olsun yüzünüzün mimikleri yerinde durmuyor. Her an değişiyor. Belki eskimiş gelebilir, ancak yine de hala etkisini hissettiren ve belki de özlediğimiz mizahı geri getiriyor. Benny Hill'den gelen bu tip espri anlayışı, başarısız yapıldığında çok kötü sonuçları oluyor. Örneğin sinemamızda maalesef böyle örnekler kaynıyor. Bu film ise bu mizah yönetimi açısından oldukça formda diyebiliriz. 

Yan karakterlerde X Files'ın kızıl afeti Gillian Anderson ve zamanında gerçek bir bond kızı olmuş olan Rosemund Pike var. İki bayan da güzellikleriyle büyülüyorlar. Ancak filmin içinde doğal olarak Rowan Atkinson'ın gölgesinde kalıyorlar. Zaten onların görevleri de bir nevi filme estetik katmak...



Film yer yer kendini tekrar etse de, bir an olsun temposundan hız kaybetmiyor. Bunun neticesinde de bir kahkaha tufanı sonrasında, boşlukta kalmıyorsunuz. Bu yüzden de arada yapılan gereksiz espriler de havada uçup buharlaşıyor. Şunu özellikle belirtmek istiyorum ki, serinin ilk filminden kat kat iyi bir filmle karşı karşıyayız. 

Sonuç olarak keyifli bir vakit geçirmek için birebir ilaç gibi. Özellikle Benny Hill mizahı özleyenlere tavsiye edilir. 



Johnny English: Hand it over, chimp! 






Hiç yorum yok: