Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

2 Ekim 2011 Pazar

Killer Elite



Jason Statham ve Robert De Niro'dan oluşan bir suikast takımı... Valla rüyamda görsem inanmazdım. Meğer her şey gerçekmiş. Bildiğin bu ikili takım oluşturmuşlar. Hatta bununla da kalmamış Prison Break dizisinden Dominic Purcell'i de eklemişler. Üstelik Lemmy sakalı ilave ederek. Bunun sonucu olarak da tahmin edin ne olmuş? 


Evet evlere şenlik bir takım olmuş. 


Film klasik iş bitirici takımı konu edinen filmlerden biri denilebilir. Ancak içinde bulundurduğu klişe kat sayısı yüksek noktaları hesaba katmamız gerekiyor. Örneğin son işimi yapacağım, artık midem kaldırmıyor diyen bir Jason Statham var. Doğal olarak bu adamın son işi olmuyor. Böylece en son işine girişiyor. Lütfen daha fazla son deme seyirciye. Bunun son olmadığını herkes biliyor! 


Üstelik son işi de en iyi dostu Robert De Niro'yu kurtarmak. Wuwww! Son dönemde çok fazla rastlanan bir olay bu. Al Pacino ve Robert De Niro gibi oyuncuları kullanıp filmin değerini arttırmayı düşünüyorlar. Sonuç olarak Jason Statham'lı film demek. Bolca testesteron, kas, patlayan arabalar, dövüş sahneleri ve minimum oyunculuk demek. Sadece müptelaları için tavsiye edilebilir bir şey yani. Ancak büyük oyuncular devreye girince, yoksa diyorsunuz. Yoksa filmin içinde oyunculuk da mı var? Lakin o kadar heveslenmemek gerek. ne de olsa Hollywood zaman zaman böyle oyunlar yapıyor. Nasıl oyunlar derseniz. Filmin oyunculuk yükünü taşıyacak adamları bir başta, bir de sonda göstererek filmi bitirmek. Hatta bazılarında sonda bile olmuyor. Bu film şanslı o açıdan. Minimum De Niro olsa da kullanılıyor. Malzeme mundar edilmiyor. 






Tabii diğer yan karakterleri işlemeden olmaz. Başımıza bir de Clive Owen ekleniyor. Hem de kötü adam rolünde! Ben şahsen zaman zaman filmi izlerken kötü tarafı tutmaktan kendimi alamadım. Clive o açıdan biraz sırıtmış denilebilir. Adamın tipi iyi olmak için yaratılmış gibi. Gerçi bazen Dark Knight'taki gibi bu yaratıkların karanlık yanları da görülebiliyor. Tabii bu seferlik olmamış öyle bir şey. 


Dominic Purcell ise filmin komik ve işe pek yaramayan adamı gibi. Kendini çok belli ediyor. İşlevsiz, kadro zenginliği sağlansın diye koyulan bir tipleme denilebilir. 



Jason Statham'ın karakteri de belli yazıda durduğu gibi durmuyor. Çünkü o kadar derinliksiz bir rol ki, odun oyunculuğun birleşimiyle maalesef ne idüğü belirsiz bir karaktere bürünüyor. Zaten ben şahsen aksiyon filmlerinde fazla duygusal sahnelere karşıyım. Yani şu romantik geçmişe dönük sahneler, filmin hem ritmini bozuyor. Hem de seyirciyi sıkıyor. Dramatik anlar koymak istiyorsanız, Van Damme'ın Firar filmindeki amca - yiğen ilişkisi gibi olsun. Hem dövüşürüm, hem de görevlerim var gibi. Bu filmde ise öyle bir şey söz konusu değil. Zaten Jason Statham'ın beyazperdeye yansıyan bir mimiği olmadığı için, duygulu sahnelerinin olması da anlamsız. 




Söylemeden edemeyeceğim ama filmdeki kadro o kadar elit kişiliklerden oluşuyor ki, kan gövdeyi götürdüğü halde merhametlerine yenik düşme yarışına giriyorlar. Kötü adamları yazdık, bari iyi adam moduna geçirelim de seyirciler sevsin yaklaşımı, tam anlamıyla boş olmuş. Acımasızlığı zaten seyirci istiyor ne gerek var ki, bu çabaya. Elitlik de bir yere kadar.





Sonuç olarak karmaşıklaştırmaya çalışan senaryosu, kötü oyunculukları, berbat kurgusuna rağmen aksiyon ihtiyacınız varsa, işinizi görebilir. Tek kalemde yorumum ise çok uzun olmayacak: KLİŞE!


not: Remake yapacaksanız düzgün yapın bari! En azından eski filmi modernize etmiş adamlar, genç nesil görebilecek bu filmleri layıkıyla desinler. 



Hiç yorum yok: