Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

10 Aralık 2011 Cumartesi

American Virgin (2009)


Herkesin bir ailesi vardır. Her aile değişiktir. Kimi sorumsuz ailedir, kötü alışkanlıklar doğar. Travma hakimdir. Kimi aileler ise fazla sevgi doludur. Çocuğu ne yapsa bilmek ister. Her ailede bir aşırılık söz konusudur. Tabii hepsi farklı noktalarda olur. 


Filmimizdeki aile de biraz fazla baskıcı bir tip aile. Mutluluğun bakirelikten saflıktan geçtiğini düşünen bir ailedir. Bizim ülkemiz için çok garip bir kavram değil bakirelik... Yani evlenince bu deneyimi yaşamak isteyen çok kız vardır. Ancak Amerika için bu bir nevi alay konusu denilebilir. Bu tip aileler daha çok yobaz olarak görülmekteler. Dünya böyleyse bizlere de uyum sağlamak düşer. 


Konumuza geçtiğimizde; evlilik öncesi sekse hayır sloganıyla yetişen, bunun için okulları olan bir açıdan dindar aile fertleri yanında yetişen genç kızlar, bu tip bir derneğe üyedirler. Her yıl, burs imkanıyla bu tip insanları temsil edecek birileri seçilir. Bu yıl ise temsilci olarak Priscilla seçilir. Okula ilk yerleştiğinde son derece geleneklerine bağlı olan kızımız, oda arkadaşı Naz ile tanışmasıyla kavramlar değişmeye başlar. Naz sapkın, hiç bir deneyimden kaçınmayan bir kızdır. Seksin kitabını yazmıştır adeta. Okuldaki bir parti sonrasında bilmeden alkollü jöleleri yiyen Priscilla, kendini kaybeder. Sabah uyandığında kendini yerde yatarken bulur. Nitekim geçen gece ne yaptığı hakkında bir fikri yoktur. Arkadaşları erotik şovlar çeken bir programcının onun kendinden geçen hallerini çektiğini söyleyince, arkadaşlarıyla beraber adamın peşine düşerler. Ancak bu yolculuk Priscilla'nın yavaş yavaş masumiyetini kaybedeceği bir yolculuğa dönüşür. 


Klasik bir Amerikan gençlik/seks komedisi de diyebileceğimiz film, garip durumlarla seyircisini güldürmeyi hedefliyor. Nitekim daha fazlasını da hedeflemediği için zaman zaman başarılı oluyor. Kızın saflığını yitirişini ara grafiklerle göstererek ilginç bir de espriye imza atıyor film içinde. 


Rob Schneider ise filmin ağır topu konumunda, erotik şov programcısı rolüyle sevenlerinin karşısına çıkıyor. Ancak tüm kariyeri boyunca neredeyse çöp tabir edeceğimiz filmlerde oynayan Schneider, bu filmde eskidiğini bariz bir şekilde kanıtlıyor. Çünkü eskiden o bir gülme nedeniydi. Artık o özelliğini de kaybetmiş gibi görünüyor. 


Ana karakterin oda arkadaşı Naz ise isminden dolayı Türk olabileceğini düşündürüyor. Bu kadar raydan çıkmış olan bir kızın Türk olması da benim yorumsuz kalmama neden oluyor. Ne denebilir ki, her şey mümkündür. 


Sonuç olarak içi boş bir komedi istiyorsanız aradığınız film budur. Fazla düşünmeden yer yer kadınların göğüslerini görerek bu filmi izleyebilirsiniz. 


Çöp komedi severlere...






Hiç yorum yok: