Kült, esas olarak “din” anlamında kullanılsa da, din ve sosyoloji bilimlerinde, çevrelerindeki kültür veya toplumun genel veya anaarterin dışı gördüğü inanç, uygulama veya ibadetlere kendini adamış bir birleşik insan topluluğuna verilen isimdir.

Kitsch, varolan bir tarzın aşağı bir kopyası olan sanatı sınıflandırmak-ifade etmek için kullanılan Almanca bir terimdir.

Klişe (Fransızca: Cliché) uzun süre çok fazla kullanılmış ve artık etkisini yitirmiş ifade, fikir ya da öğelerdir.

7 Aralık 2011 Çarşamba

Dead Cert (2010)


Korku filmleri son dönemlerde büyük Hollywood sineması furyası olmaktan çıktı. Özellikle de high defination kameralar sayesinde artık tanınmamış insanlarla düşük bütçeli korku filmleri çekmek daha kolaylaştı. Bunlardan bir örnek de İngiltere'den... Adı tahmin ettiğiniz üzere Dead Cert...

Hemen filmin konusunu özetleyelim. Bir grup gangster kılıklı adam, bir gece kulübünde yasadışı bahis dövüşleri yaptırmaktadırlar. Ancak bir gün Romanyalı bir grup adam gelip, teklif sunarlar. Şampiyonunuzu yenmek karşılığında size yüklü miktar para vereceğiz derler. Kaybederseniz de bize gece kulübünü vereceksiniz anlaşmasını sunarlar. Romanyalıların teklifi kabul edilir. Ancak bilinmeyen bir şey bu adamların vampir olduğu gerçeğidir. 


Tabii bu tip korku filmlerinde en çok aranan şeyler efektler ve makyaj çalışması oluyor. Hadi makyajdan dolayı bir sorunumuz yok, pek de efekte ihtiyacımız yok diyelim. Bu şeyleri hallederseniz filmi daha kolay yaparız diyemezsiniz. Çünkü korku filmlerinde aslında en önemli unsur atmosferdir. Atmosferi sağlayamazsanız her şey havada kalır. 

Filmimizde de maalesef böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Atmosferin sadece mekanlarla olacağına inanan bir yönetmenle karşı karşıyayız. Bu yüzden de kendine özgü mekanlar bulunmuş film için. Lakin filmin genel atmosferi bu mekanları normal yaşanılan ev ortamlarına çevirmiş. Yani aslında sanki mekan kullanımı çok da etkili olmamış etkilemek için insanı. Bir gece kulübünde, istediğiniz ışıkları kullanabiliyorsunuz diye, altın tepside atmosfer sunulamaz. 


Tabii filmdeki kötü ötesi oyunculukların da payı büyük. Neredeyse hiç kimse profesyonel oyuncu değilmiş gibi. Arkadaşlar arasında toplanalım film çekelim havası söz konusu olmuş. Oyuncular doğal olacağım diye çok kasmışlar. Yönetmen ise onları yönlendirmek için pek uğraşmamış sanırım. Çünkü herkes kafasına göre takılmış filmde. 

Üstelik eğer bir vampir filmi çekiyorsanız, türe yeni bir soluk getirmeniz gerekir. Başka türlü dikkat çekemezsiniz. Getiremediğiniz yenilikler, filmin içini kemirmeye başlar. Nitekim her vampir filminde görebileceğimiz klişeler tek tek ortaya dökülmüş. Hatta öyle ki zaman zaman komik durumlar ortaya çıkmış. Vampir filminden çok suç filmi yapılsaydı, akıllı bir kurguyla biraz daha idare edebilirmiş film ama bu haliyle çok vahim halde. 


Konu bakımından da zenginlik içermiyor açıkçası. Bunu neden söylüyorum. Çünkü filmin giriş jeneriğinde şu kişilerin fikrini baz aldık gibi bir ifade var. Yani orijinal olmayan bir hikayeyi sırf film çekmek için çekmişler. Ne başarılı bir vampir filmi olmuş, ne türe yenilik getirmiş. O halde neden film çekersiniz ki? Cevap basit sanırım. Film çekebildiğinizi kanıtlamak için...


Sonuç olarak özensiz senaryosu, klişelerin içinde barındıran sahneleri, kötü oyunculuklarıyla başlı başına kötü bir film Dead Cert. Hatta barındırdığı ağır temposu yüzünden filmi izlerken uyuyabilirsiniz bile. Şiddetle uzak durun!






Hiç yorum yok: